Gyűjtőtársak honlapjai
Látogasd meg a honlapom, kattints a fenti bannerre!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Gyakran találkozhatunk olyan felújított rádióval ahol a „jó szándékú” mester az esetleg még menthető szövet helyett „szép” újat épített be. Véleményem szerint az eredeti szövet szépen helyrehozva, esetleges kisebb hibái ellenére is jobban illik a régi készülékhez, jobban őrzi a múlt értékeit!
Kóger Laci a szövet pótlással kapcsolatban már írt újságunkban itt csak röviden két lényeges eljárást említek az egyik a különböző teafőzetekkel való festés a másik a hypóval történő fakítás, pl. egy erősebb sárga színről pasztellra.
Mikor először megláttam a Pertrixem szövetét az én fejemben is megfordult a csere, mivel elég közönséges karton (pamut) anyagról volt szó. De aztán lenyugodtam és csináltam egy festett és egy fakított anyagdarabot és a régit is megreparáltam. Majd úgy döntöttem, hogy a javított a legjobb!
Reparálás: Ez a módszer a lyukacsos, szálhibás, elernyedt (tehát még a kifeszítés igénybevételét sem kibíró) anyagok kijavítására alkalmas. Első lépésként kíméletes módon, megtisztítjuk az anyagot. (langyos víz, pl. LOC mosószer, nyomkodás, áztatás, ha kell több lépcsőben, szárítás kiterítve nedvszívó anyagon, kíméletes vasalás)
Ezután jöhet az első vezércsel, ha lehet az anyagot kifordítjuk, tehát ha a két oldala megegyező, nem mintás, nem foltos. Majd vizes ruhán keresztül a speciális ruhaipari ragasztó szövetre rávasaljuk, ügyelve a ragasztós oldal jó kiválasztására. (próbaragasztás!!)
Én ebből a mellékelt drappot és feketét ismerem, ezt szabóktól, kellékboltokban, gyárakban lehet beszerezni. Természetesen néha varróeszközökre, szálbehúzásra is szükség lehet, és alkalmazandó ez a technika is! Jó szabás varrást!

Selyem Tóth Sándor

Additional information