Gyűjtőtársak honlapjai
Látogasd meg a honlapom, kattints a fenti bannerre!
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Kedves Rádióbarátok!

A Tungsram új vezetősége a vállalat történelmének méltó emléket kíván állítani egy gyártörténeti gyűjtemény, interaktív kiállítás és rendszeres történeti tárgyú írások formájában, ennek révén az újabb generációk számára be kívánja mutatni a magyar világítástechnika és telekommunikáció történetének izgalmas szeleteit.

A projekt felelőseként nagy örömmel beszélgetnék volt Izzósokkal, Orionosokkal a vállalatról, élményeikről.

Amennyiben a Tungsramhoz, Orionhoz, Remixhez kapcsolódó tárgyak vannak birtokukban, örömmel megtekinteném őket. Nagyszerű lenne, ha sikerülne pl. a gyártott rádiótípusokat fényképfelvétel formájában a jelenlegi lelőhely megadásával összegyűjteni. Felajánlásokat is hálásan fogadunk.

Kérem, hogy e-mailben vegyék fel velem a kapcsolatot: maria.hidvegi@tungsram.com vagy telefonon +36702544526.

Örömmel várom megkeresésüket.

Üdvözlettel:

Dr. Hidvégi Mária, történész

 

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

Kedves Klubtagok, 

Tisztelettel meghívjuk a Rádiógyűjtők Magyarországi Klubja - Egyesület tagságát a soron következő közgyűlésünkre és az előtte tartandó börzére.

Az időpont: 2018 november 11. vasárnap

 •   8-tól börze
 • 10-től közgyűlés

Helyszín: Puskás Tivadar Technikum, Budapest, Gyáli út 22.

Napi rendi pontok:

 1. A közgyűlés levezetésének dokumentálása
 2. Az Egyesület tagsága
 • megemlékezések (Elhunyt Heckenast Gábor, Mészáros Sándor, Dallos János)
 • új tagok felvétele, kilépések
 1. Az Egyesület pénzügyi helyzete
 • tagdíj
 • adó 1% - törvényi rendelkezések
 • adományok
 1. Az Egyesület vezetősége
 • a vezetőség munkája, felelőssége
 1. A Nosztalgia Rádió Hírújság
 • a szerkesztő bizottság tevékenysége és felelőssége
 • a cikk írás: fontossága, a cikkek tartalma
 1. Az Egyesület működése:
 • a felajánlott gyűjtemények kérdése
 • az „Egyesület gyűjteménye"
 1. Hozzászólások, javaslatok.
 2. „Marconi nyomában"
 • Beszámoló a Bolognában és Satto Marconi-ba tett látogatásról

 

 

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

 

A 93 éves korában 2018. augusztus 17-n elhunyt Heckenast Gábor.

Pályáját 1948-ban a lakihegyi rádióadónál kezdte. 1949-ben áthelyezték a Magyar Rádióstúdiójába. Fejlesztőmérnökként, majd csoportvezetőként itt dolgozott 1962-ig. Jelentős része volt abban, hogy Magyarországon megindult a mágneses hangrögzítő berendezések gyártása. Irányító szerepe volt a Rádió új, decentralizált rendszertechnikájának kialakításában, valamint az új, központi kapcsolóterem tervezésében.
1962-ben saját kérésére áthelyeztek a Magyar Televízióhoz, ahol a mágneses képrögzítés bevezetését irányította. 1964-ben kinevezték a Magyar Televízió fejlesztési területet irányító műszaki igazgató helyettesévé. Vezetése mellett készült többek között a 4. Stúdió, az első kommentátor rendszer, a mágneses képrögzítők meghonosítása. 1972-ben hívásra visszatért a Magyar Rádióhoz. Majdnem húsz éven át, 1992-ben történt nyugdíjba vonulásáig a Rádió műszaki igazgatója volt. Vezetése alatt a Magyar Rádió sok új műszaki létesítménnyel gazdagodott: stúdiók, új kapcsolóterem, közvetítő kocsik, klímarendszer, épületek, stb., és megjelentek az első digitális berendezések is.
Nyugdíjba vonulása után tanácsadóként különböző tanulmányokat készített. 1996 és 2000 között tagja, 2000-2004 között szakértője volt a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsnak (NHIT). 1998-ban pedig beválasztották a Távközlési Érdekegyeztető Fórum (TÉF) Felügyelő Bizottságába. Éveken át tagja volt a MTA Akusztikai Komplex Bizottságának.
1981 és 1990 között az OIRT Technikai Bizottságának elnöke. Részt vett a Rádióuniók Világértekezletein Algírban, Prágában és Washingtonban, amelyeken a Műszaki Szekció elnökévé, ill. társelnökévé választották. Számos alkalommal vett részt a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) rádiós világértekezletein.
Hosszú éveken át dolgozott az IEC TC 28, majd TC 60 témájában illetékes Magyar Nemzeti Bizottság vezetőjeként, s a hazai szabványosítási munkában.
Az Audio Engineering Society (AES) Magyar Szekciójának a megalakulás óta, tíz éven át elnöke volt.
Tagja az OPAKFI -nak (Optikai Akusztikai és Filmtechnikai Egyesület), ahol tíz éven át töltötte be az elnöki posztot, továbbá a HTE -nek (Hírközlési és Informatikai Egyesület), ahol a Stúdiótechnikai Szakosztály helyettes vezetője volt. Aktív résztvevője hazai és külföldi tudományos konferenciáknak.
Hét hónapos ösztöndíjas tanulmányúton volt 1968-69-ben Olaszországban a RAI -nál, 1975-ben pedig egy hónapig Japánban, az NHK -nál.
Kilenc könyve jelent meg, részben más társszerzőkkel együtt. Zsdánszky Kálmánnal együtt szerzője volt a mágneses hangrögzítés témájában két kiadásban megjelent első magyar nyelvű könyvnek (Mágneses hangrögzítés, 1954, 1955). Sok publikációja jelent meg, elsősorban a Híradástechnika, Kép- és hangtechnika, Magyar Távközlés című szaklapokban. Az első 1952-ben, a legutóbbi 1999-ben.

Gyászjelentés

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Kedves Klubtagok, látogatók!

RETRO Magnó- és Rádiókiállítás Békéscsabán a Vasutas Művelődési Házban.
Régi idők zenéje és technikája november 10-től 12-ig.

Fiatalkorunk legjobb zenéi, fiatalkorunk legszebb készülékein!
Egy rendhagyó kiállítás, ahol minden kiállított darab működik, forog és szól!
Kiállítás és börze: kipróbálható és megvásárolható készülékek.

 

Ebben a három napban a művelődési ház életének középpontjában ismét a nosztalgikus hangulat áll, ahol a már gyártás alatt nem álló, műsorszolgáltató eszközök kapják a főszerepet.
A régió egyik legnagyobb látványtára keretein belül fiatalkorunk emlékeinek visszaidézésével gazdagodhatunk.
A kiállítás anyaga egyedülálló magángyűjteményekből érkezik. A 200 négyzetméteres kiállítóteremben fellelhetők majd a látogatók által is kipróbálható rádiók és orsósmagnók.

Maróti Gábor (Budapest) több, mint 40 éve foglalkozik orsósmagnók gyűjtésével. Az elismert szakember számos kuriózummal lepi meg a RETRO kiállítás közönségét.

Békés megye egyik legismertebb rádiógyűjtőjének, Bereczki Lajosnak már több önálló kiállítása is volt. Békéscsabára igazi ritkaságokat hoz el a mezőberényi rádiós.

Ki nyeri a kazetta-visszatekerő versenyt? Hallgassa vissza hangját orsósmagnóval készített szalagról! Hozza el gyermekeit, unokáit is! Mutassa meg nekik hogyan szólt az a twist és mambó!

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

„Most már csak egy mesterséges Föld kéne, amin békesség van”

Éppen 60 esztendővel ezelőtt, 1957. október 4-én, még az éjszakai-hajnali sötétségben a kazahsztáni Tyuratam falu melletti indítóállásról egy R7 „Szemjorka” rakéta nekirugaszkodott, hogy még másik két rakéta segítségével Föld körüli pályára állítsa az emberiség első mesterséges holdját, a Szputnyikot (1. kép). A Szputnyik-1 nevet utólag, a következő műhold felbocsájtása után kapta. Bár a szakemberek jórészt tisztában voltak a jövőbeli lehetőségekkel, mégis az első űrrepülés világszerte nagy visszhangot és meglepetést keltett.

Szakterületünkhöz híven, nézzük meg most az esemény rádiótechnikai vonatkozásait! Próbáltam összegyűjteni az idevonatkozó adatokat. Bizonyára hiányos lesz ez az áttekintés, részint az azóta eltelt idő miatt, részint mert az eszközök nem „kézzelfoghatóak”, egyetlenegy készüléket sem láttam élőben, leírásokra és az ezekből következtethető, részben saját véleményként megfogalmazott feltételezésekre kell hagyatkoznom. Több, a rádiózáshoz, elektronikához kapcsolatos, de nem közvetlenül összefüggő történet is előkerült, leírtam ezeket is. Köszönetet kell mondanom mindenkinek, aki segített a leírás elkészítésében, különösen a személyes visszaemlékezések értékesek, ezekért külön köszönet jár!

 

Irházi Sándor


Az írást itt olvashatjátok
 
 
 
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív


Kedves Klubtagok, látogatók!

Minden érdeklődőt szívesen várnak a Postamúzeumba a sorozat kilencedik rendezvényére.
A részletes program és az időpont a meghívóban olvasható. 
A program helyszíne Budapest VI. Benczúr utca 27.

Rendezvény ideje 2017. szeptember 28.

A meghívót itt olvashatjátok.
 
 
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív


Kedves Klubtagok, látogatok,

Minden érdeklődőt szívesen várnak a Telefónia Múzeumba, a múzeum bezárására. A részletes program és az időpont a meghívóban olvasható. 
A program helyszíne Budapest I. Úri utca 49.

Rendezvény ideje: 2017. szeptember 7.  - csütörtök

A meghívót itt olvashatjátok.
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív


Kedves Klubtagok!

Minden érdeklődőt szívesen várnak a Postamúzeumba a sorozat nyolcadik rendezvényére. A részletes program és az időpont a meghívóban olvasható. 
A program helyszíne Budapest VI. Benczúr utca 27.

Rendezvény ideje 2017. május 10.

A meghívót itt olvashatjátok.
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Egyesületünk tagjaival kiállításukról, gyűjteményükről készült riportok hallgathatók illetve nézhetők meg az eredeti elhangzás, illetve olvashatóak a megjelenési időpontjai szerint:


Írásban megjelent riportok, cikkek:

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív


Kedves Klubtagok!

Minden érdeklődőt szívesen várnak a Postamúzeumba a sorozat hetedik rendezvényére. A részletes program és az időpont a meghívóban olvasható. 
A program helyszíne Budapest VI. Benczúr utca 27.

Rendezvény ideje 2016. október 21.

A meghívót itt olvashatjátok.

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
BEAG állandó kiállítás nyílik 2016 szeptember 10-n Peresztegen a Sport utca 18. alatt Kun László magángyűjteményéből.
Kiscsoportos megtekintés (4-6 fő) 14-18 óra között.
Bejelentkezés a +36707749341 mobilszámon
Minden érdeklődőt várunk
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív


A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Fóruma (NJSzT ITF) és az Óbudai Egyetem (OE) tisztelettel meghívja önt:

 Az Információtechnológia Evolúciója 
című kiállítás megnyitójára

A rendezvényen két fő programpontot tervezünk.

 1. iTF tisztújító közgyűlését, ahol az eddig elvégzett munkáról és a tervekről is röviden beszámolunk.
 2. Egy különleges Informatikatörténeti állandó és kapcsolódó időszaki kiállítás megnyitását.

Az állandó kiállítás áttekinti az információtechnológia evolúcióját, az alkalomból rendezett időszaki kiállítás pedig a személyi számítógép fejlődését.
A kiállítások anyagát a magángyűjteményem képezi, a méltó kiállítási környezetet az Óbudai Egyetem biztosítja. 

A nyári szabadságos időszak ellenére remélem, hogy találkozhatunk. A kiállításon sok különösen érdekes tárgy lesz megtekinthető.

Amennyiben tud olyan kollégáról, akit érdekelhet a rendezvény, kérjük értesítse.

Részvételi szándékát, kérjük az alábbi címen jelezze: http://itf.njszt.hu/regisztracio

Az iTF vezetősége nevében üdvözlettel: Kutor László

A részletes program innét tölthető leOlvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
Szeretettel meghívjuk:

2016. augusztus 27-én 16 órakor a szolnoki Damjanich János Múzeum belső udvarába, a "Mesélő dobozok" rádió-televízió gyűjtemény megnyitójára. A 250 db-os gyűjtemény a néhai Vasziliádisz Anesztisz magángyűjteménye. A kiállítás kertében nem csak ezeket a készülékeket láthatja a látogató, hanem a rádió és televízió szereléséhez használt alkatrészeket, a gyári és saját készítésű mérőműszereket, szerszámokat, rádió és televízió szerelési könyveket, és a Rádiótechnika újság régi és új példányait is.

A kiállítás meghívóját itt töltheted le


Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
MEGHÍVÓ


A Rádiógyűjtők Magyarországi Klubja egyesület rendkívüli közgyűlését ezúton összehívom.

A közgyűlés időpontja: 2016. június 11-én 11.00 óra
A közgyűlés helye: Csepel-szigeti Ifjúsági Tábor, Budapest, XXI. ker. Hollandi út 8.

A közgyűlés napirendje:

Az egyesület alapszabályának a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti módosítása és kiegészítése.

Határozatképtelenség esetén a megismételt közgyűlés változatlan napirenddel és helyen 2016. június 11. 12.00 órakor kezdődik, amely a jelenlévők számától függetlenül határozatképes.

Megjelenésére és aktív közreműködésére feltétlenül számítunk.

Budapest, 2016. május 19.                  

 

Máthé Sándor
elnök
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Kedves Klubtagok!

 
A Postamúzeum tisztelettel meghívja Önt 2016. május 19-én 17:30 órára élő interpretációs programjára, melyen korabeli személyek segítségével megelevenedik a Postamúzeum időszaki kiállítása, és Ferenc József császár személyesen látogat meg egy tábori postahivatalt. Az uralkodó megismerkedik a tábori postaszolgálattal, a szolgálat sokszínűségével, feladataival, eredményeivel, a tábori postások áldozatos munkájával.

További részletek a meghívóban

A meghívót itt olvashatjátok.


Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív


Kedves Klubtagok!

Minden érdeklődőt szívesen várnak a Postamúzeumba a sorozat hatodik rendezvényére. A részletes program és az időpont a meghívóban olvasható. 
A program helyszíne Budapest VI. Benczúr utca 27.

Rendezvény ideje 2016. március 21.

A meghívót itt olvashatjátok.
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Kemény és Társa, Budapest márkanév alatt megjelent készülékek listája. Az adatok kiegészítése pontosítása folyamatos.
 
Típusszám:  Neve: Gyártási időszak:  Fénykép: 
  2+1  1930 -   
   Radiofon  1930 -    
       Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Fóruma (NJSzT ITF) és az Óbudai Egyetem (OE) tisztelettel meghívja a magyarországi infokommunkáció fejlődésében meghatározó szerepet játszó Nagy hazai műhelyek sorozat következő rendezvényére, melyen ezúttal a kommunkáció-média-informatika konvergenciájának úttörő műhelye, a 90 éves Magyar Rádió technikai történetét mutatjuk be

A rendezvény időpontja: 2016. január 14.
Helyszíne: Óbudai Egyetem (Budapest III., Bécsi út 96/B) F09. terem
A rendezvény részletes programja itt olvasható


Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív


Kedves Klubtagok!

Minden érdeklődőt szívesen várnak a Postamúzeumba a sorozat ötödik, ez évi utolsó rendezvényére. A részletes program és az időpont a meghívóban olvasható. 
A program helyszíne a VI. Benczúr utca 27-ben.

Előzetes jelentkezést várjuk 2015. december 07-ig, jelentkezési e-mail cím a meghívóban.

A meghívót itt olvashatjátok.

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív


2015 őszén Breitenfurtban

Bemutatok néhány képet a szokásos Breitenfurt-i börzéről. A szokásos helyen megtartott eseményen most is több szép rádió, műszer talált új gazdára.
Talán egy picit most kevesebb volt a kifejezetten mutatós készülék, de azért nem szomorkodhatunk, érdemes volt elmenni.

Irházi Sándor

A börzén készült képekből néhány kedvcsinálónak.


Breitenfurt-i börze, 2014. szeptember

Ragyogó időben kirándulhattunk Ausztriába, a hagyományos rádiós börzére. A megszokott helyen, nagyjából az eddigi résztvevőkkel már ismerősként üdvözölhettük egymást. Örömteli, hogy egyre több a magyar látogató. Most is láthattunk néhány szép, s érdekes készüléket.

Íme itt néhány, a börzén készült kép.

Irházi Sándor


 
Breitenfurth, 2014. tavaszi börze

Egy újabb képes beszámolóm az tavaszi Breitenfurth-i börzéről. A megszokott helyen megrendezett vásárnak most is nagy sikere volt. Egyre több a magyar látogató, sőt a magyar árus is. A börzén készült képekből néhány kedvcsinálónak.

Irházi Sándor


 

Breitenfurth, 2013 őszi börze

 Itt van a – már talán hagyományosnak mondható – képes beszámolóm az őszi Breitenfurth-i börzéről. A megszokott helyen megrendezett vásárnak most is nagy sikere volt. Egyre több a magyar látogató, sőt a magyar árus is. A börzén készült képekből néhány kedvcsinálónak.


Irházi Sándor
2013 áprilisi börze Breitenfurthban

A szokásos Breitenfurth-i börzéről készítettem néhány fotót 2013. április közepén. Itt közreadom a legsikerültebbeket, legérdekesebbeket. Az eddigieknél több készülék kereste és találta meg új gazdáját. Az árak a megszokottak voltak. Íme a képek:

Irházi Sándor


2012-s börze Breitenfurthban

Idén (2012.) is megrendezték osztrák barátaink a tavaszi börzét Breitenfurthban. Ismét igen sok készülék és alkatrész várta új gazdáját. A választék kicsit több volt a tavalyiaknál, de akkor talán szebb készülékek voltak. Az árak is magasabbnak tűntek a tavalyiaknál… De beszéljenek inkább a képek! Íme:

Irházi Sándor

Olvasóink értékelése: 1 / 5

Csillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Közgyűlés után este a nappalim közepe....
Kinek van egy kis helye és ki segít rakodni a nejemen kívül?
Van még egy köbméter.Néhány nappal később az RMK újságok borítékolása és címzése, szigorúan családi körben

Kóger LászlóCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Meghívó


Szeretettel meghívom a gyűjtőtársakat, érdeklődőket, ismerősöket a Patina - rádió és televízió állandó kiállításom megnyitójára.

Időpont: 2015. október 23. 11 óra.
Cím: Pécs, Vajda János utca 11.

Tasnádi Zsolt
Honlap

 

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
Balmazújvárosban időszaki rádiókiállítás nyílik

Szeretettel meghívom, várom egyesületünk tagjait és minden kedves érdeklődőt. 
A kiállítás minden héten keddtől szombatig 8-16 óra között látogatható. Időegyeztetéssel tárlatvezetést vállalok. 

A kiállítás 2015. október 12-ig tart nyitva

Csige József

Meghívó

 

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Nyíregyházán nyílik egy érdekes rádiókiállítás.

Ismét CB rádiókból és hozzá kapcsolódó írott anyagokból nyílik kiállítás Várnai Tamás magángyűjtő társunk közel 150 db-s gyűjteményéből mintegy 100 db készülék lesz látható, elsősorban profi területeteken (vasúti, rendőrségi és katonai területeken alkalmazott).
"Elsősorban a kézi rádiókat gyűjtöm, 1960-as évek végétől, napjainkig. Szakirodalmak, katalógusok, matricák, CB hívószám könyvek stb. is a megtalálhatóak a gyűjteményemben. "
A kiállítás 2015. május 28 és június 26 között látogatható. Belépés díjtalan!

Meghívó

Additional information