Gyűjtőtársak honlapjai
Látogasd meg a honlapom, kattints a fenti bannerre!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

A Németh Ernő és R. Nagy József készülékeiből összeállított kiállításon közel kétszázötven rádió, számos kísérő-anyag, korabeli plakátok, ismertetők, fényképek, szöveges ismertetők tekinthetők meg. – tudtuk meg a szervezőktől. A három részből álló tárlat részben technikatörténeti, részben idősorrendben, a rádiózás kezdeteitől a hazai rádiógyártás megszűnéséig vonultat fel készülékeket. A legidősebb készülék 1924-ből, a legifjabb az 1980-as évekből való. A gyűjtemény gerincét a hazai gyártású készülékek teszik ki, de helyet foglalnak benne német, oszt-rák, NDK-s, szovjet, csehszlovák, jugoszláv, illetve román, távol-keleti és amerikai rádiók is. A látogatók találkozhatnak a Pacsirtával, a Jóbaráttal, a Tündével, a Daxlival, a Pajtással vagy a Gondűzővel, a Moszkvics és a Wartburg elnevezésű asztali rádiókkal, de megtekinthetik a Horthy- vagy a Rákosi-néprádiókat is.

Technikatörténetünk érdekes része

A kiállítás abból a célból jött létre, hogy egy rádiógyűjtemény bemutatásán keresztül felhívja a figyelmet technikatörténetünk egy érdekes és értékes részére, a mára már csak hírből ismert honi rádiókészülék gyártásra. Nem is titkoltan vállalja azt a feladatot is, hogy az ismeretterjesztés segítségével katalizáló-ja legyen a magyar rádióipar megmaradt tárgyai megóvásának, megfelelő helyiértéken való kezelésének.
A kiállítás első része az Egyetemváros C1 épület lépcsőházának I. emeletén, második része ugyanezen emtechelet folyosóján, míg harmadik, csak előre egyeztetett időpontban látogatható, a készülékeket működés közben is bemutató része a Miskolci Egyetem Telefonközpontjában helyezkedik el. Előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés után lehetőség nyílik tárlatvezetésre is, ahol a terjedelmi okok miatt szűkszavúra fogott szöveges ismertetőknél jóval többet tudhatnak meg a készülékekről, a rádiózás technikai és társadalmi hátteréről.

A megnyitóra 2012. november 12-én 9.30-kor
kerül sor.

Forrás: http://www.boon.hu 

Additional information